Linux sopii Espoon tietotekniikkaan

Hallinnollisissa ratkaisuissa maailmalla Linux on muuttumassa vaihtoehdosta valtavirraksi. Vapaan ja avoimen lisenssin ohjelmistojen käyttö erityisesti valtion ja kunnan hallinnon tietotekniikkaratkaisuissa on hyvin perusteltua. Vapaat tallennusformaatit takaavat sen, että kaikilla on mahdollisuus tulkita niitä myös monien vuosien jälkeen tarvitsematta ostaa suljettuja ohjelmistoja tiedostojen lukemiseen. Kuntien ja valtion tietoteknisten palveluiden pitää toimia riippumatta siitä, onko käyttäjällä Windows, Linux, MacOS vai jokin muu järjestelmä. Vapaat palvelinsovellukset ovat yleensä erittäin hyvin yhteensopivia eri ympäristöjen kanssa.

Vapaita ohjelmia käytetään erityisesti niiden vakauden, muunneltavuuden ja kokonaistaloudellisuuden takia. Myös virus ja tietoturva ongelmat ovat vähäisempiä. Tunnetuin pelkästään Linuxia käyttävä yritys on Google. Myös hallinnon alalta on rohkaisevia esimerkkejä. Extremaduran hallintoalueella Espanjassa useita kymmeniä
tuhansia koulujen koneita siirrettiin Linuxiin. Suorat säästöt olivat kymmeniä miljoonia euroja. Lisäksi alueelle tuli merkittävässä määrin investointeja ja vapaisiin ohjelmiin liittyvää liiketoimintaa.

Euroopan suurin päätös tehtiin vapaisiin ohjelmiin siirtymisestä tehtiin Norjassa Bergenissä kesäkuun lopussa, jossa kaikki kaupungin hallinnon ja koulujen n. 50000 tietokonetta päätettiin siirtää Linuxiin. Myös Suomen kaupungit ja kunnat ovat osoittaneet kiinnostuksensa Linuxia kohtaan. Valtionhallinnossa Linuxia käytetään paljon palvelimissa.

Linuxin menestyksekäs historia sai alkunsa pääkaupunkiseudulta, siksi pääkaupunkiseudun yrityksissä on ja oppilaitoksista valmistuu paljon Linux-osaajia, joista osa on työttöminä. Espoolla olisikin erinomaiset mahdollisuudet hyödyntää vapaita ohjelmia tietotekniikka ratkaisuissaan.

Arto Inkala
Tekniikan tohtori

Oheinen mielipidekirjoitus julkaistiin Länsiväylässä ensimmäisissä kuntavaaleissani 2004 ja edelleen sama pätee. Tuon jälkeen vapaita ohjelmia on otettu käyttöön valtionhallinossa enemmänkin. Hyvänä esimerkiksi oikeusministeriön päätös siirtyä openoffice toimisto-ohjelmaan, josta syntyi jättisäästöt.

Mielipiteideni lisäksi olen vaikuttanut Linuxin edistämiseen Suomen Linux-käyttäjien yhdistyksessä.



Takaisin pääsivulle