Luonto

Luonnonsuojelu on ollut yksi pää teemoistani koko poliittisen toimintana ajan. Erityisen tärkeää on luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja se on myös suojelutoimissa haastavaa. Mielestäni luonnon monimuotoisuuden säilyminen edellyttää noin 10%:n suojeluosuutta Suomen metsistä. Etelä-Suomessa tavoitteesta ollaan kaukana, mutta metsäteollisuuden hiipuminen ja metsien virkistyskäytön lisääntyminen helpottavat siirtymistä oikeaan suuntaan.

Espoossa samoillessa on ollut ilo huomata, miten paljon Tapanin päivän myrsky kaatoi puita metsiin ja miltei kaikki puut ovat edelleen maassa. Lahopuun määrä on yksi keskeisiä indikaattoreita arvioitaessa metsän luonnontilaisuutta ja viimeisen vuoden aikana olemme ottaneet aimo harppauksen oikeaan suuntaan paljolti ihmisistä riippumattomasta syystä, mutta hienoa, että Espoossa lahopuun määrän annetaan lisääntyä.

Myös omalla pihalla luonnon monimuotoisuutta voi lisätä. Oleellista on hyönteisten määrän lisääntyminen, mikä on ruokaa linnuille ja nisäkkäille. Tätä voi auttaa istuttamalla pihalle eri aikoihin kukkivia puita ja kukkia sekä jättämällä ainakin osan nurmikosta hoitamatta, mikä antaa suojaa pikku eläimille. Näillä keinoin olen omalta pihalta onnistunut bongaamaan mm. kanin, ketun, hiiriä, myyriä, oravia, siilejä, kärpän, valkohäntäpeuran, kyyn, vesikäärmeen, sammakoita ja runsaasti itselleni tuntemattomia lintuja ja ötököitä.

Väestön- ja kulutuksen kasvu ovat suurimpia syitä luonnon pahoinvointiin. Olemme tänä vuonna (23.8) jo kuluttaneet maapallolla vuoden aikana syntyvät uusiutuvat luonnonvarat. Loppu otetaan uusiutumattomista velaksi. Kaikki tietävät, että ennemmin tai myöhemmin päädymme katastrofiin, jos nykymeno jatkuu. Itse en halua katastrofikorjausta, joten tasapainoa täytyy lähteä hakemaan kulutusta vähentämällä, uusiutuvaa energiaa lisäämällä tai väestöä vähentämällä.

Konkreettiset tavoitteet, joista vain osaan voi kunnallispolitiikalla vaikuttaa:

- 10 % Suomen metsistä suojelualueiksi tai luonnontilaan

- kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisääminen

- Väestön määrän rajoittaminen Suomen alueella luonnon kantokyvyn mukaiselle tasolle

- Energiankulutuksen rajoittaminen luonnon kantokyvyn mukaiselle tasolle



Takaisin pääsivulle